Pe scurt, a nu trimite nimic la groapa de gunoi. Însă, dintr-un unghi mai amplu, conceptul de „Zero Waste” în traducere („Zero Deşeuri”) este definit ca fiind un obiectiv etic, economic, eficient şi vizionar, care urmăreşte ghidarea oamenilor în schimbarea stilului lor de viaţă şi a practicilor cotidiene pentru a emula cicluri naturale durabile în care toate materialele aruncate sunt proiectate să devină resurse noi.
„Zero Waste” este o filosofie care promovează responsabilitatea faţă de ceea ce producem şi folosim, astfel încât natura, dar şi sănătatea oamenilor, să nu fie afectate. Implementarea unei astfel de filosofii va elimina toate deversările în sol, apă sau aer care reprezintă o ameninţare la adresa sănătaţii planetare, umane şi animale.
Pentru a ințelege conceptul „Zero Waste”, ia în considerare modul în care sunt produse bunurile. Şi da, în prezent se produc o mulțime de lucruri, dar modul în care le producem, le consumăm și, apoi, scăpăm de ele, este un proces liniar. De fapt, o diagramă a procesului poate arăta un traseu ce pornește de la resursele naturale pană la depozitele de deșeuri.
Odată ce un produs este utilizat, acesta poate fi reciclat sau aruncat în coșul de gunoi. Dacă merge pe traseul de gunoi, atunci, aceste este fie ars prin intermediul unui incinerator, fie plasat într-un depozit de deșeuri (așa-zisa „groapă de gunoi”). Când se întamplă acest lucru, resursele dispar, sunt distruse. Și apoi procesul începe din nou.
Dar „Zero Waste” nu este numai despre deșeuri, ci despre puterea de control
a propriei persoane în fața consumerismului sau a închipuitei abundențe
financiare, despre discernământ când ne dorim lucruri și bucuria de a avea ce
ne trebuie fără a afecta natura. Totuși, „Zero Waste” este mult mai mult decât
atât…
De ce este important să trăim „Zero Waste”?
„Good things never last, bad things never die.” ( John Darnielle, Master of Reality). Cam la fel e și cu resursele naturale.
Atât timp cât continuăm să folosim resursele naturale (de parcă ar fi acolo pentru totdeauna) şi continuăm să depindem de un ciclu rupt, liniar, nu putem ajunge să ne schimbăm sistemele pentru a ne adapta creșterii masive a populației planetei noastre. Ne apropriem de 7 miliarde de oameni pe această planetă, o populatie dublată în comparaţie cu ultimii 40 de ani. Există o presiune incredibilă asupra resurselor naturale ale Pământului, limitate, de altfel.
În momentul de faţă creăm prea multe deşeuri ce au ca rezultat o explozie de emisii de gaze cu efect de seră. Acestea, la rândul lor, vor avea impact asupra generaţiilor viitoare. Acest lucru are, în present, impact asupra fiecăruia dintre noi, indiferent de locul în care locuim sau care este statutul nostru socio-economic. Nu ne mai putem ascunde de această problemă.
Ma bucur să văd că filosofia „Zero Waste” câstigă tot mai multă vizibilitate în ultimii ani, şi că oamenii devin mai conştienţi de modul în care trăiesc, de ceea ce consumă și de impactul rezultat. Esenţa acestei filosofii urmareşte un stil de viaţă sustenabil, de a crea și a consuma produse durabile care nu au un impact negativ asupra mediului.
În prezent, în România ne este aproape imposibil să fim 100% Zero Waste, deoarece acţiunile noastre sunt legate de o infrastructură liniară. Tot ce putem este sa ne creăm un stil de viaţă în care să folosim responsabil resursele şi sistemele pe care le avem la dispoziţie, ghidându-ne dupa regula celor 5 R.
- Refuză ceea ce nu ai nevoie
- Redu ceea ce ai nevoie
- Reutilizează materiale refolosibile
- Reciclează ceea ce nu poţi refuza, reduce şi reutiliza
- Rot (descompune sau compostează) deşeurile organice.
Deşi nu este posibilă eliminarea completă a deşeurilor din viaţa noastră, pentru mulţi dintre noi conceptul acesta poate fi considerat unul extrem. Tranziția la un astfel de sistem nu este cu siguranță un proces ce poate fi adoptat peste noapte. Acesta necesită o schimbare fundamentală a modului în care consumăm și aruncăm produsele, dar, în primul rând, o schimbare a modului nostru de gândi și de a trăi.
Poate fi copleșitor, însă, personal, recomand să începeţi cu eliminarea sau refuzarea utilizării plasticului de unică folosință. Pentru mine, un stil de viață fără plastic reprezintă un protest împotriva folosirii greșite a acestuia – un material care este proiectat să reziste pentru totdeauna, este folosit și aruncat în cateva secunde!
Putem trăi fără să producem deșeuri?
Mă îndoiesc că putem. Personal, am învăţat, însă, că le putem reduce.
Nu este uşor ca dintr-odată să „sari” într-un stil de viaţă fără deşeuri, astfel că, o asemenea schimbarea poate părea copleşitoare la început. Imaginează-ţi că elimini fiecare coş de gunoi din casa ta și în locul acestora folosești coșuridestinate reciclarii sau compostului. Acest stil de viață presupune multe schimbări începând cu hrana pe care o cumperi, produselor pe care le utilizezi şi până la felul în care te ocupi de fiecare lucru mare sau mic din casa ta. Am văzut că unii oameni răspund provocării zero deşeuri prin depozitarea întregului gunoi produs într-o lună într-un mic borcan. Sunt unii care reușesc pur si simplu!
Desi nu pare uşor, te asigur că nu este nici atât de dificil. Trebuie doar să faci puțină cercetare pentru a lua în considerare alternative la actualele obiceiuri generatoare de multe deșeuri. Sunt foarte multe alternative care pot fi implementate în viața de zi cu zi. La nivel individual, consider că trebuie să ne aducem aportul fiecare, considerând cel puţin câteva alternative la deşeurile pentru obiectele obişnuite din gospodăria noastră. Unele schimbări sunt mai bune decât nici o schimbare!