Cea mai usoara si gustoasa omleta vegana

Omleta vegana din faina de naut este o omleta fara ou, perfecta pentru un mic dejun vegan plin de proteine. Are o textura pufoasa, usoara, ce seamana cu cea a oului. Culoarea galbena ii este oferita de turmeric si faina de naut. Un mic dejun usor si satios gata in 10 minute, potrivit pentru a incepe ziua.

Aceasta omleta vegana contine faina de naut, apa (insa puteti adauga si lapte vegetal) si condimente. Daca este pentru prima data cand auzi de faina de naut, iti voi povesti mai multe.

Ce este faina de naut?

Daca singurul tau contact cu nautul este in salate sau in humus cand si cand, nu stii ce pierzi daca nu profiti de beneficiile fainei de naut!

Cateva dintre beneficiile substituirii fainei obisnuite cu faina de naut? O proportie mai mare de fibre, fara gluten si un procent ridicat de proteine. Indiferent ca tolerezi sau nu cerealele, cu siguranta vei iubi calitatea fainei de naut, densa si consistenta si vei fi surprins in cate feluri o poti utiliza.

Nautul face parte din categoria de alimente cu un continut ridicat de proteine denumite leguminoase sau boabe, unde includem fasolea, lintea si mazarea. Faina de naut — denumita si faina gram, faina din fasole garbanzo sau besan — este populara in multe tari, in special in Asia si Orientul Mijlociu. De asemenea, este considerata un ingredient principal intalnit in bucatariile din India, Pakistan, Nepal si Bangladesh.

6 Beneficii pentru sanatate ale fainii de naut

  1. Este o importanta sursa de fibre – Nautul are un continut total de fibre, fibre solubile si amidon rezistent, toate contribuind la un indice glicemic redus in faina de naut. Continutul de fibre face ca nautul sa ajute la digestie, sa previna constipatia si chiar sa contribuie la scaderea in greutate prin faptul ca da senzatia de satietate.
  2. Contribuie la sanatatea inimii – Leguminoasele bogate in fibre si dense nutritiv ca nautul echilibrează nivelul de colesterol, reduc hipertensiunea si protejeaza contra bolilor de inima. Atat fibrele solubile cat si cele insolubile s-au dovedit a fi importante in controlul hipertensiunii, in plus alimentele bogate in fibre previn mancatul in exces si acumularea de grasimi periculoase, mai ales in jurul organelor vitale, inclusiv inima.
  3. Stabilizeaza zaharul din sange si previne diabetul – Fibrele, in special cele solubile, nu numai ca reduc nivelul colesterolului din sange, dar ajuta si la absorbtia zaharului in sange. Leguminoasele reduc in general riscul de creștere a glucozei din sange mai mult decât alimente precum cartofii sau orice alt aliment pe baza de faina din grau. In timp ce faina rafinata poate mari rapid nivelul de zahar in sange contribuind la fluctuații de “ascensiune si scadere brusca” a energiei, faina de naut este un carbohidrat cu ardere lenta, care nu are un impact la fel de mare asupra nivelului de glucoza, ceea ce inseamna ca are un aport glicemic mai scazut. Consumul marit de alimente cu indice glicemic redus este o modalitate naturala de a vindeca diabetul, de a castiga mai multa energie si a preveni poftele de dulce.
  4. Contribuie la pierderea in greutate – Faina din naut este atat bogata in fibre cat si in proteine, ceea ce contribuie la crearea senzatiei de satietate si taie pofta de gustari si snacksuri. Acest lucru poate face ca pierderea in greutate intr-un mod sanatos sa devină un tel realist si usor de atins.
  5. Scade inflamatia si imbunatateste functia imunitara – Faina de naut este si un excelent aliment antiinflamator, iar consumul de leguminoase in general s-a dovedit a avea proprietati antiinflamatorii si protectoare contra cancerului, in special pentru cancerul din tractul digestiv, cancerul de colon, de stomac si de rinichi. Acest lucru se datorează continutului bogat in fibre din boabe si leguminoase, care pot elimina toxinele din tractul digestiv, protejand celulele, prevenind inflamatia si atenuand efectele nocive ale radicalilor liberi.
  6. Nu contine gluten si ajuta digestia – Faina de naut nu contine grau, orz sau secara ca urmare a contaminarii in timpul procesarii, de aceea este lipsita in totalitate de gluten. Indiferent ca suferi sau nu de alergie sau sensibilitate la gluten, poti beneficia daca eviti glutenul, avand in vedere ca acesta provoaca daune la nivelul intestinelor, digestiei si a reactiilor imunitare.

Cea mai usoara si gustoasa omleta vegana

Timp de preparare 5 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 15 minutes

Ingrediente

Ingrediente pentru compozitia de omleta

  • 30 gr faina de naut
  • ¼ lingurita pudra turmeric
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactiva
  • ¼ lingurita praf de copt
  • ¼ lingurita piper negru – intensifica aroma de ou
  • ¼ lingurita sare neagra
  • 100 ml apa sau lapte vegetal

Pentru a gati omleta

  • ½ lingura ulei de masline

Umplutura de legume

  • 1 ceapa taiata fin
  • 3 – 4 ciuperci taiate felii
  • 1 ardei gras sau kapia

Instructiuni

  • Amestecati toate ingredientele pentru compozitia de omleta impreuna cu lapte vegetal sau apa, pana devina omogena. Completati cu lapte vegetal sau apa daca iese prea groasa mai adaugati putina apa sau faina de naut, daca se intampla sa fie prea subtire. Compozitia trebuie sa semene cu cea de clatite.
  • Caliti legumele cu care doriti sa serviti clatite cu putin ulei de masline.
  • Adaugati legumele gatite pe o farfurie. In aceeasi tigaie adaugati o lingura de ulei de masline si varsati compozitia rezultata din faina de naut. Asteptati cateva minute inainte sa intoarceti omleta. Gatiti pentru inca 2- 3 minute, dupa care puteti aseza legumele gatite separat, pliati omleta in doua si asezati-o pe o farfurie folosind o spatula.
  • Serviti omleta calda cu sosul dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating