9 trucuri pentru depozitarea alimentelor fara plastic

Materialele plastice ne-au invadat viata, intr-o masura in care simtim ca nu putem supraviețui fara ele. Riscurile pentru consumul nostru extrem, depasesc cu mult beneficiul confortului. Adevarul e ca plasticul ne ameninta sanatatea, mediul, oceanele si viata marina.

Dupa cum probabil stiti, plasticul este fabricat din petrol, benzina si carbune. Cea mai mare parte din materialele folosite pentru fabricarea lui provin din reziduurile rafinarii petrolului, care altfel ar fi arse sau irosite. Plasticului ii ia 500 de ani sa se descompuna, din cauza materialelor care il alcatuiesc. Problema este ca ingredientele exacte ale ambalajelor nu sunt mentionate de multe ori deoarece sunt protejate de legislatia in domeniu si nu pot fi dezvaluite, producatorii afirmand ca ei respecta reglementarile.

Acestea find spuse, nu vreau sa vad plastic in bucataria mea si in jurul mancarii mele. Incerc cat de mult posibil sa nu cumpar mancare ambalata, si refuz sa depozitez mancarea in recipiente de plastic (exceptie fac cutiile bpa free) sau pungi.

Din fericire, exista o multime de moduri in care putem stoca alimentele fara plastic. Sa zicem ca poate fi usor sa cumparam mancare neambalata, mai ales fructe si legume. Dar ce se intampla atunci cand ajungem cu cumparaturile noastre acasa? Ce facem atunci? Este posibil sa depozitam alimente fara plastic? Cum ramane cu resturile si inghetarea lor? Dar ambalarea pranzului?

Cum depozitezi si pastrezi mancarea fara plastic?

In primul rand, o modalitate excelenta de a reduce plasticul inutil, este sa aveti la voi saculeti reutilizabili din bumbac sau plasa. Selectarea produselor fara ambalaj este un alt mod de reducere a deseurilor si ambalajelor din plastic de unica folosinta. O optiune fantastica este sa cumparati la vrac. Iar cum posibilitatea de a cantari produse in recipiente proprii nu este inca posibila la noi (doar in magazinele mai mici), incerc sa folosesc plicuri din hartie sau sa folosesc saculeti din bumbac.

Cateva metodele de stocare a alimentelor fara plastic:

1. Pe dulap sau oriunde la vedere

Depozitati cele mai multe fructe si legume la temperatura camerei daca le veti consuma in decurs de una pana la trei zile. Temperatura frigiderului distruge aroma si textura multor tipuri de produse. Daca cumparati doar ceea ce aveti nevoie pentru urmatoarele cateva zile, pastrati-le pe dulapul din bucatarie, departe de lumina directa a soarelui.

2. Depozitarea legumelor si fructelor intr-un loc racoros si uscat

Daca sunteti destul de norocoi sa aveti un beci sau un subsol rece si uscat, puteti stoca produse acolo pentru perioade lungi de timp, de pana la un an, pentru unele soiuri. Aici intra merele (dar departe de orice altceva pentru ca produc gaz de etilena), fasole, sfecla, varza, morcovi, telina, usturoi, ceapa, pastarnac, cartofi, dovleci, rubarba, cartofi dulci, usturoi, dovlecei de iarna. Asigurati-va ca locul are o buna ventilatie.

3. In borcane

Borcanele sunt perfecte pentru depozitarea produselor uscate, cumparate la vrac, supe si startere, dar si pentru depozitarea produselor proaspete si chiar congelate. Sparanghelul, patrunjelul si broccoli pot fi pastrate mult timp intr-un borcan cu cativa centimetri de apa. Raman verzi si crocante timp de pana la o saptamana.

Cumparati produse la vrac si depozitati-le in borcane de sticla. Salvati borcanele de orice fel, indepartati eticheta si refolositi-le. Este una din metodele eficiente care m-au ajutat cel mai mult in reducerea plasticului. Nu puteti gasi o sursa mai ieftina sau mai usoara.

4. Pastrarea painii, fara plastic

Cumpar paine neambalata din magazinul alimentar, sau din piata, pe care o pun direct intr-o punga de panza. Tot in punga de panza sau carpa o pastrez foarte bine, timp de cateva zile. Am facut de nenumarate ori painea acasa, insa rare ori am rabdarea si timpul necesar. Cu toate acestea, chiar recomand aceasta initiativa.

Alte idei pentru pastrarea painii fara plastic sunt:

  • Inveliti painea intr-o carpa si apoi introduceti-o intr-o cutie de paine, o cutie veche de lemn sau chiar un sertar de bucatarie.
  • Infasurati-o intr-o carpa imbibata in ceara de albine.
  • Poate fi depozitata intr-un sac de panza in congelator.

5. Recipiente de sticla

Recipiente de sticla ce pot fi folosite in siguranta in cuptorul cu microunde. In plus sunt perfecte atat pentru depozitarea alimentelor in frigider cat si in congelator.

6. Pungi de hartie

Utilizez pungi de hartie pentru a stoca produse in frigider, curmale si smochine. In ele pot fi depozitate usor avocado, rosiile si perele. Pungile de hartie nu sunt super reutilizabile, dar pot fi compostate.

7. Servetele din carpa

Infasor sandvich-uri, fructe, legume si aproape orice fel de mancare care nu este lichidă, intr-un servetel sau carpa de bumbac pentru depozitare rapida.

8. Pungi din silicon

Aveti nevoie de a stoca si ingheta lichide sau fructe? Saculetii de depozitare din silicon reutilizabili sunt un pariu bun. Am gasit aceste pungi din silicon in Carturesti si le folosesc pentru depozitarea fructelor de padure. Le iau la mine cand merg la cumparturi pentru a cantari fructe inghetate direct in ele.

9. Bees wax wraps (carpe din bumbac cerate)

Dupa mine aceasta este o alternativa ideala la folia de plastic, pentru impachetarea produselor alimentare. Fabricat din bumbac organic infuzat cu ceara de albine și rașina de copac, acest ambalaj reutilizabil ofera o modalitate minunata de a stoca alimente. Clatite, pot fi refolosite timp de pana la un an. Partea cea mai buna e ca la final pot fi compostate. Voi pregati un articol separat despre fabricarea lor.

Asta este tot! Depozitarea alimentelor fara plastic este la fel de usoara! Nu este nevoie sa complicati lucrurile, trebuie sa vedeti ce functioneaza pentru voi. Aveti alte idei, sfaturi sau trucuri pentru depozitarea alimentelor fara plastic?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *