Ador sa pregatesc mic dejunuri rapide, cum este si aceasta budinca de chia, cu doar 3 ingrediente. Budinca de chia reprezinta o modalitate usoara si convenabila de a hrani intreaga familie dimineata, si nu numai, iar reteta foarte simpla poate fi ajustata dupa gustul fiecaruia.
Ce este budinca de chia?
Budinca de chia este o budinca sanatoata, deobicei servita la micul dejun, preparata din seminte chia inmuiate peste noapte in lapte.
Semintele de chia sunt in mod natural lipsite de carbohidrati, nu au gluten si sunt vegane.
Ingrediente
Tot ce ai nevoie de a pregati rapid aceasta budinca sunt:
- Seminte de chia – Gasiti de cumparat seminte de chia in doua culori diferite: seminte de chia albe sau seminte de chia negre. Nu exista nicio diferenta nutritionala intre ambele semințe si puteti folosi una sau alta in retetele cu seminte de chia. Unii oameni prefera semintele de chia albe din cauza culorii lor blande.
- Indulcitor – puteti adauga un indulcitor lichid nerafinat, cum ar fi siropul de artar, optiunea mea preferata pentru cea mai buna aroma, sau un indulcitor fara zahar pentru a face o budinca chia keto.
- Lapte vegetal – nu ezitati sa folositi orice lapte pe baza de plante, poate fi lapte de migdale, lapte de ovaz sau lapte de cocos pentru, a crea diferite o budinca de chia cu diferite arome si texturi.
Preparare
Evitati sa amestecati chia in castroane micute, deoarece se formeaza cocoloase. Intr-un castron mare combinati semintele de chia cu laptele si indulcitorul dorit. Amestecati cu furculita bine compozitia. Asezati un capac deasupra compozitiei si asezat-o la frigider timp de pana la o ora. Dupa o ora, amestecati din nou compozitia si mai adaugati laptele daca vi se pare budinca prea uscata, deoarece semintele de chia vor mai absorbi mult lichid.
Recomand sa amestecati budinca de doua deoarece se intampla ca semintele sa aseze pe fundul castronului, si preveniti formarea cocoloaselor.
Acoperiti din nou castronul cu un capac si asezati budinca la frigider pentru cel putin 4 ore. In acest timp, semintele de chia vor absorbi tot lichidelor si se vor transforma intr-o budinca cremoasa si gustoasa.
Idei de servire
Aceasta este cea mai simpla reteta, fara savoare in plus. Cu toate acestea daca doriti sa transformati acest mic dejun intr-un dulce, savuros si satios, va propun cate ingrediente in plus:
- fructe de padure – mure, zmeura, capsuni
- unt de arahide sau migdale
- indulcitor la servire
- nuci, migdale, caju
- seminte – de floarea soarelui, de bostan sau de canepa
Depozitare
Deobicei eu prefer sa pregatesc o cantitate mai mare de budinca sa imi ajunga mai multe zile. Puteti pastra budinca in frigider in borcane inchise bine, timp de pana la o saptamana.
Puteti pastra budinca si la congelator timp de pana la 3 luni, doar transferati-o in frigider cu o zi inainte.
Budinca de chia cu 3 ingrediente
Ingrediente
- 2 linguri seminte de chia
- 250 ml lapte vegetal
- 1 lingurita indulcitor (sirop de artar, sirop de agave sau sirop de curmale)
- optional: granola, fructe proaspete sau uscate, nuci, seminte
Instructiuni
- Adaugati toate ingredientele intr-un castron sau borcan mai mare, si amestecati bine. Lasati ingredientele sa se aseze la frigider timp de pana la o ora, apoi amestecati din nou, asigurandu-va ca nu s-au format cocoloase.
- Inchideti borcanul si asezati-l la frigider pentru cel putin 4 ore sau peste noapte.
- Cand sunteti pregatiti sa savurati budinca, varsati compozitia din borcan sau castron intr-o farfurie si adaugati topingurile dorite. Eu mereu servesc budinca de chia cu granola crocanta si fructe proaspete.