Ce ar trebui sa contina Kit-ul tau Zero Waste la cumparaturi

Deseurile globale au scapat de sub control dar daca te afli aici inseamna ca, A. stii deja asta sau B. iti doresti sa reduci impactul tau asupra mediului. Deasemenea sper ca te-ai gandit sa adopti (sau ai adoptat deja) principiile unui stil de viata Zero Waste (deseuri zero).

Pentru un start spre o viata cu mai putine deseuri, iti propun sa te inarmezi cu propriul tau kit zero waste pentru cumparaturi.

Pentru cei care nu stiu, Zero Waste (zero deseuri) reprezinta o filozofie cu obiectivul clar, de a nu trimite nimic la groapa de gunoi, folosind in schimb doar ceea ce este reutilizabil, biodegradabil sau compostabil.

Vizualizeaza acest Ted Talk a lui Lauren Singer pentru mai multe informații despre acest subiect.

Desi Zero Waste este un concept minunat, e important de retinut ca „deseurile zero” reprezinta un ideal, ceea ce inseamna ca este putin probabil sa atingem obiectivul final. Dar doar pentru ca perfectiunea este este greu de atins, nu inseamna ca nu poti face o diferenta!

Conteaza enorm sa facem mici schimbari, insa, odata ce ne-am propus acest lucru, cu un set de instrumente potrivite putem sa fim mai eficienti. Il vom numi kit-ul nostru Zero Waste, pentru cumparaturi.

Gandeste-te la el ca la un kit de supravietuire atunci cand te afli la cumparaturi. Un kit ce contine lucrurile nepretuite pentru a face tranzitia, lucruri pe care le vei folosi cand te afli la supermarket sau la piata.

Totusi, ce inceamna Zero Waste la cumparaturi? Pentru mine inseamna: A. cumpaturi la vrac, cat mai mult posibil, si B. alegerea ambalajelor reciclabile (sticla, metal \m/, hartie) pentru articole pe care nu le pot gasi la vrac.

Traistele sau saculetii din bumbac reutilizabili se fabrica folosind fibre naturale biodegradabile, astfel incat impactul asupra mediului este semnificativ redus si nu provoaca aceleasi probleme pentru viata marina. Productia de pungi de bumbac foloseste mai putina apa, energie si petrol, avand astfel un impact mult mai mic asupra mediului.

De unde putem cumpara la vrac?

Foarte simplu: la piata sau la supermarket. Magazinele cu produse la vrac ne pot face existenta mult mai usoara. Ne permit sa evitam ambalajele inutile si sa cumparam doar ceea ce avem nevoie (fara risipa alimentara).

Cumparaturi la vrac – inainte de a pleca de acasa

Primul lucru pe care il recomand este sa ai la tine o lista de cumparaturi. Analizeaza camara si decide de ce ai nevoie inainte de a ajunge la magazin. Supermarket-urile sunt coplesitoare si este usor sa cheltui mai multi bani decat intentionezi pe ingrediente de care nu ai nevoie cu adevarat.

Iata ce contine un kit Zero Waste la cumparaturi

  1. Traista reutilizabila bumbac

Pungile de plastic sunt confectionate din polietilena. Sunt bucati subtiri de plastic care sunt foarte greu de reciclat. De fapt, tot plasticul are o rata scazuta de reciclare. Surse precizeaza ca doar 9% din plasticul produs vreodata a fost cu adevarat reciclat.

Solutia? traista reutilizabila – inlocuieste pungile din plastic de unica folosinta. Nu uita sa ai la tine, de fiecare data, cand mergi la cumparaturi si nu numai, o traista din bumbac refolosibila. Poti cumpara una din bumbac organic sau chiar poti sa iti confectionezi una din haine vechi sau din tesaturi la mana a doua.

2. Saculeti reutilizabili pentru produse la vrac

Sunt durabili, lavabili si repirabili, iar durata de viata a unui singur saculet este echivalentă cu peste 700 de pungi de plastic pentru o singura utilizare. Aceasta este de aproximativ 8400 de minute de utilizare, in loc de doar 12 pentru una de plastic. O persoana care face schimbarea la saci de bumbac reutilizabili poate elimina din mediul inconjurator 22.000 de pungi de plastic in decursul vietii sale. Pe termen lung, pungile reutilizabile din bumbac pot fi de asemenea o optiune financiara mult mai ieftina.

Saculetii din bumbac nu sunt doar reutilizabili, ci sunt, de asemenea, si multifunctionali. Ii puteti folosi pentru a stoca o varietate de articole precum produse cosmetice, medicamente, bijuterii si chiar jucării pentru copii sau alte instrumente practice.

In timp ce acesti saculeti sunt perfecti pentru a cantari fructele si legumele, a le aduce acasa din piata sau din magazinul alimentar, trebuie notat ca acestea nu sunt ideale pentru depozitarea pe termen lung a lor in frigider.

Acesti saculeti ii poti gasi acum de vanzare la Kaufland, Auchan si Carrefour sau ai mereu optiunea sa ii cosi singur din lenjerii vechi, fete de perna sau alte carpe curate aflate la indemana.

3. Saculet pentru paine

Painea este un aliment de baza in multe zone ale lumii deasemenea in multe zone ale lumii, se vinde intr-o punga de plastic.

Eu prefer sa cumpar painea de la o brutarie, de la piata sau de la supermarketuri care iti ofera optiunea fara plastic. Deobicei la brutarie sau la piata nu se vinde paine preambalata, asa ca este usor sa le spun vanzatorilor ca nu am nevoie de punga de unica folosinta si sa folosesc propria mea sacosa din panza pentru paine.

E important de retinut ca nu trebuie neaparat sa mergeti la piata sau la o brutarie pentru cumparaturi Zero Waste. Supermarketurile au raspuns la presiunile venite din partea populatiei si acum putem achizitiona paine, produse de patiserie sau prajituri, neambalate, in multe din acestea. Cand mergi la cumparaturi nu uita sa ai la indemana propriul saculet textil pentru paine si produse pentru patiserie.

4. Borcane sau cutii pentru produse la vrac

Poti folosi cutii alimentare atunci cand mergi la piata pentru a cumpara lactate, carne sau peste. Poti ruga vanzatorii sa nu iti ambaleze carnea in punga ci sa o cantareasca in cutia proprie. Borcanele pot avea acelasi scop.

Din pacate supermarketele din Romania nu detin cantare speciale cu ajutorul carora am putea cantari produse la vrac cu borcanul sau propriul recipient unde putem elimina greutatea recipientului din pretul final.

Borcanele pot deveni recipiente “hip” pentru smoothie-uri sau pentru cafea, practice si eficiente in reducerea deseurilor din plastic dar care pot reprezenta si un subiect de discutie interesant despre o problema insuficient abordata.
Pur si simplu roaga vanzatorul din cafeneaua ta preferata sa iti serveasca bautura direct in borcan sau recipientul propriu!

Cum poti face cumparaturi fara plastic daca nu exista magazine cu produse la vrac

  • Daca trebuie sa cumperi alimente ambalate, opteaza pentru hartie, sticla si metal \m/ in locul plasticului ori de cate ori este posibil.
  • Cumpara produse in recipiente mari! Nu doar ca le vei utiliza o perioada mai mare de timp dar iti ofera si un beneficiu din punct de vedere financiar. De exemplu, lichide precum detergentul de rufe, sapunul de mana, otetul si uleiul se gasesc adesea in sticle uriase pe care le poti folosi pentru a umple un recipient mai mic. De asemenea cand vine vorba de alimente uscate (de exemplu, ovaz, orez si nuci), cumpararea celei mai mari pungi disponibile va avea acelasi efect.
  • Refoloseste ambalajul! Desi ambalajele alimentare sunt de obicei concepute pentru a avea o singura utilizare, nu exista niciun motiv pentru care sa nu le poti reutiliza. Poti folosi recipiente din plastic pentru depozitarea mancarii sau pentru ambalarea resturilor alimentare. Nu arunca pungile de plastic in care au fost odata ambalate chipsuri, orez sau fructe congelate – in schimb, economisiti-le pentru situatii extreme, cum ar fi sa culegi dupa cainele sau pisica ta.
  • Cumpara cat mai multe fructe si legume neamabalate! Pungile din plastic de unica folosinta sunt total inutile, avand in vedere faptul ca oricum vei spala produsele cand vei ajunge acasa. Lasa fructele si legumele tale sa respire!
  • Cumpara cat mai multe produse locale! acestea sunt neamabalate de cel mai multe ori plus resursele folosite pentru ca ele sa ajunga la galantarul apropiat tie sunt mult mai mici.

Ai incercat sa mergi la cumparaturi pregatit si cu scopul de a nu produce deseuri? Stiu ca suna dificil, dar este posibil!

Daca da, mi-ar placea sa aud cum a mers!

Simtiti-va liberi sa va impartasiti experienta voastra cu mine sau sa adresati orice intrebare despre cumparaturi fara deseuri in sectiunea de comentarii de mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *