Ghid Zero Waste: Adoptă o viaţă fără plastic în 9 paşi

Poţi lupta împotriva poluării prin orice decizie mică pe care o faci. Aceste schimbări adoptate te pot ajuta să reduci drastic cantitatea de deşeuri care intră în depozitele noastre de gunoi sau în sistemele de apă. Orice schimbare poate fi copleşitoare, dacă nu ştii de unde să începi, fie ea mică sau mare. Aşadar, îţi propun următorii paşi pentru un stil de viaţă mai puţin risipitor.

Pasul 1. Conştientizare

Primul pas este conștientizarea problemei. Acesta este un aspect important, deoarece doar prin recunoaşterea problemei suntem capabili să acţionăm. În cazul nostru: producem prea multe deşeuri.

Pasul 2. Eliminarea treptată

Utilizează ceea ce ai deja. Nu este necesar să arunci tot crezând că nu mai ai nevoie de ele. Foloseşte ceea ce deţii şi apoi alege să le înlocuieşti cu altele de o calitate superioară, care te pot ţine mai mult.

Obişnuiam să cumpăr prosoape de hârtie, șervețele și alte obiecte de unică folosință.  Obişnuiam să cumpăr o mulțime de lucruri care rezultau în a fi aruncate fără a fi folosite în final. Când am realizat acest aspect, am început să folosesc ceea ce aveam deja, în loc să cumpăr un produs nou. Am planificat în mod intenționat mese pentru a folosi articolele din cămară, cu un jurământ de a face achiziții mai bune în viitor.

Pasul 3. Înlocuiri simple

Pe măsură ce începi să elimini articolele vechi, căută să le înlocuieşti cu cele reutilizabile.

Când căuţi să cumperi obiecte reutilizabile, asigură-te că ai verificat mai întâi magazinele de mâna a doua! Dar, cel mai important, asigură-te că ceea ce cumperi îţi va folosi mult timp. Vei realiza că pentru fiecare articol de unică folosință există o alternativă reutilizabilă.

Asigură-te că faci o achiziție bună de care eşti 100% satisfăcut. Nu cumpăra imediat ceva. Acordă-ţi timp și gândeşte în așa fel încât să faci cea mai bună achiziție posibilă.

Pasul 4. Răbdare

Cea mai dificilă parte a tranziției la un stil de viață zero waste este răbdarea! Nu vei ajunge aici într-o săptămână! Poţi avea o dorință de a arunca totul și de a începe complet de la zero, dar acest lucru este contradictoriu cu această mişcare. Aminteşte-ţi, acest stil de viață presupune să nu arunci nimic!

Pasul 5. Soluţii mai bune. Soluţii noi

Odată ce aceste schimbări simple au devenit rutină, este timpul să faci un pas mai departe. Uită-te la ceea ce încă mai arunci și reciclezi. Pentru ceea ce arunci încearcă să găseşti soluții.

Este timpul să gândeşti și să încerci ceva nou. Dacă nu îţi place, nu trebuie să continui. Poţi alege câteva reguli pe care să le urmezi pentru sustenabilitate personală. Uneori, este vorba doar de găsirea unei soluții mai bune.

Pasul 6. Educare

Gândeşte-te la un stil de viaţă fără plastic ca la o călătorie. În cazul meu am început cu evitarea achiziţionării produselor din plastic de unică folosinţă.

În ultimul am învățat multe lucruri noi. Am aflat despre pericolele industriei de modă (Fast Fashion). Am aflat mai multe despre impactul alimentaţiei asupra mediului, despre efectele devastatoare ale uleiului de palmier și despre risipa alimentară.

Nimeni nu este perfect. Nu este vorba de perfecţiune, ci de a face alegeri mai bune. În fiecare zi avem opțiunea de a face alegeri mai calculate şi de a lăsa un impact pozitiv asupra planetei. Continuă să te educi singur şi să înveți.

Pasul 7. Obiceiuri de consum

Vei ajunge să îţi schimbi obiceiurile de consum. Un sfat: încearcă să nu mai cumperi nimic o perioadă de timp, perioadă în care să examinezi ceea ce ai şi ceea ce îţi lipseşte. Încetând să cumperi lucruri noi te poţi concentra asupra folosirii celor deja existente în cămara ta.

Lucrurile nu ne definesc şi nu ne fac mai fericiţi. Ai fi surprins să afli contradictoriul. A trăi zero waste te poate învăţa despre ceea ce este cu adevărat important: timpul și relațiile. Cumpără la mâna a doua, găteşte mai mult acasă şi renunţă la a cumpăra mâncare ce poate fi gătită în casă. Cele mai multe deşeuri vin din produsele şi alimentele amabalate.

Gândeşte-te la următorul aspect: fiecare achiziție făcută este un vot pentru tipul de lume în care doreşti să trăieşti. Asigură-te că achizițiile tale îşi susțin valorile.

Pasul 8. Comunitate

Este uşor să te descurajezi când probabil gândeşti că eşti singurul care încearcă să facă o diferenţă. Nu eşti singur în această luptă. Sunt mulţi oameni cu acelaşi scop cu al tău, trebuie doar să faci puţină cercetare şi sunt sigură că vei descoperi oameni şi comunităţi cu aceleaşi interese. Cu o singură cautare pe Instagram poţi găsi persoane care duc o viaţă zero waste şi care oferă ajutor oricui e interesat de sfaturi şi ajutor.

Îţi recomand următoarele canale de Youtube, care pe mine m-au ajutat mult la început: Trash is for tossers, Eco Boost, The Girl Gone Green, Sustainably Vegan.

Pasul 9. Acţiune comunitară

Odată ce simți că ai avansat pe plan personal, e timpul să faci cu un pas mai departe, spre comunitatea locală. Ai putea de exemplu să alegi anumite spaţii publice pe care le frecventezi în mod obişnuit. Poţi solicita proprietarului unei băcănii să introducă o politică nouă, pentru eliminarea pungilor, de exemplu.

Să zicem că ai o cafenea preferată din care obişnuiesti să îţi bei cafeaua zilnic. Dacă de exemplu începi să vii cu cana proprie pentru a o înlocui pe cea de carton (care apropos, nu este reciclabilă), proprietarul poate începe să îşi schimbe politica spre oferirea unei mici reduceri celor care fac acelaşi lucru ca tine. Propune iniţiative noi la locul de muncă, pentru eliminarea tacămurilor de plastic sau alte produse, în funcţie de caz.

Tu la care pas eşti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *