Cel mai probabil ati vazut acele filme virale ale unor indivizi sau familii ale caror deseuri adunate intr-un an de zile incap intr-un borcan mic. Incercand sa se asigure ca tot ce este achizitionat este reciclat sau reutilizat, adeptii miscarii zero se straduiesc sa evite crearea de deseuri care vor ajunge la gropile de gunoi. Prin reducerea deseurilor nu doar constientizam un consum absurd al nostru ci creeam o lume si o viata mai curata.
V-ati intrebat vreodata de ce cineva depune atat de mult efort pentru eliminarea deseurilor? Iar daca cineva este interesat sa faca acest lucru, cum au inceput acesti oameni acest stil de viata?
Gasiti o semnificatie mai profunda
Dincolo de motivatia evidenta a devastarii provocate de schimbarile climatice, pentru multi, calatoria spre un stil de viața zero waste este rezultatul dorintei unei vieti mai simple, concentrata mai degraba pe experiente si pe oameni decat pe lucruri.
Pentru unii, calatoria zero waste provine din preocuparile legate de mediu si de a duce o viata mai plina de bucurie, mai bogata in implinirea emotionala. Pentru altii, este o modalitate de a fi mai conectati la credinta lor, prin onorarea si protejarea lumii naturale.
Adaugati bucurie in viata voastra
Suntem coplesiti de posesiuni. Casele mari au devenit spatii de depozitare mai degraba decat spatii de locuit. Suntem innecati in lucruri si nu stim cum sa renuntam. Pastrarea doar a lucrurilor care ne fac fericiti nu va functiona daca vom continua sa cumparam si sa adunam in continuare.
Secretul unei vieti mai putin anxioase si mai ecologice este in mod surprinzator mai simpla.
Cumparati mai putin, traiti mai mult
Una din principalele reguli al unui stil de viata zero waste este sa generam cat mai putine deseuri. Si cum generam gunoi? Prin achizitiile noastre.
Fie ca este vorba de un tricou dragut sau de cel mai nou iPhone, suntem bombardati in permanenta de mesaje pentru a cumpara, cumpara, cumpara. Marketingul agresiv omniprezent a dus la un ciclu distructiv de consumism unde fiecare problema poate fi rezolvata cu o noua pereche de pantofi sau cu cel mai nou gadget.
De fiecare data cand simtiti impulsul de a cumpara ceva, asteptati. Sansele sunt daca asteptati si nu va lasati prada fricii de a pierde, veti realiza ca nu aveti nevoie sau si nici nu doriti ceea ce ați fost pe punctul de a cumpăra. Mai putine achizitii inseamna mai multi bani in banca, ceea ce inseamnă mai multa securitate financiara si posibilitatea de a merge in vacanta mult asteptata.
Douazeci de ani de acum, nu va veti aminti o pereche de adidasi sau de ce ati avut nevoie de un smartwatch mai nou, dar va veti aminti o excursie in familie sau artistul care te-a invatat cum sa pictati.
Construiti o comunitate
Cei ce traiesc zero waste sunt in permanenta in cautare de noi sfaturi si trucuri pentru a minimiza impactul lor asupra mediului. Ei sunt, de asemenea, dornici sa-si impartaseasca cunostintele, sa intampine noi oameni in calatoria lor spre un mod de viata mai constient. Trebuie doar sa va uitati in jur pentru a gasi o comunitate de mentori si prieteni.
Cu mai mult de 95.000 de membri, Journey to Zero-Waste este in prezent cea mai mare comunitate globala zero waste, a caror membrii variaza de la mame la instructorii yoga Midwest si West Hollywood la ingineri germani si profesorii care traiesc off-grid in Australia.
Indiferent de pasiunea voastra, exista oameni cu aceeasi gandire care urmaresc acelasi lucru, dar intr-un mod mai constient.
Extindeti-va cunostintele
Cunoasterea este catalizatorul schimbarii – iar miscarea globala zero waste este in plina desfasurare cu ea. Fie ca fixati un fermoar rupt, faceti sapun organic acasa, sau va instalati propriile panouri solare, exista nenumarate abilitati pe care le puteti invata de la cei ce duc o viata fara deseuri. La urma urmei, daca puteti repara un lucru de ce sa il aruncati si sa inlocuiti cu unul nou care se va rupe la fel de usor?
Un stil de viata fara deseuri poate, de asemenea, sa sporeasca independenta si constientizarea. Este mult mai dificil sa cumparati impulsiv un tricou rapid cand stiti ca a fost cusut in fabrici nesigure, unde salariile lucratorilor ii mentin sub limita saraciei. In acelasi timp, cumparaturile facute din punct de vedere etic si artizanale va conecteaza de persoana care le-a facut, deoarece este un produs nascut din pasiune si pricepere atenta.
Eliminati deseurile emotionale
Consideratia atenta si alegerile mai constiente care insotesc existenta unui stil de viata fara deseuri sunt instrumente utile aplicate si in viata voastra emotionala si interpersonala.
Introducerea experientelor si a oamenilor inaintea posesiunilor va va indrepta atentia de la proprietate la relații. A fi mai atent cu obiectele pe care le detineti, astfel incat sa le puteti folosi mai mult, va invata cum sa fiti mai atenti la altii si la nevoile lor.