Ovăzul este într-adevăr una dintre cele mai versatile alimente pentru micul dejun pe care le pot gândi. Şi le iubesc pentru asta. Îmi place să gătesc reţete care sunt într-adevăr simple, care care totuşi par ca și cum ai fi depus mult efort. Aceast ovăz copt este una dintre ele. Este perfect pentru un mic dejun sau un brunch de weekend, care pote fi pregătit chiar și de cu seară pentru a fi servit la micul dejun.
Dacă mi-aţi vizitat contul Instagram unde postez mesele mele de zi cu zi, aţi observat că îmi place ovazul. Este una dintre principalele elemente pentru micul dejun. Un bol de ovăz fiert mă satisface și îmi oferă un start solid în orice zi. Deobicei îl fierb cu apă sau lapte, adaug seminţe, nuci şi fructe proaspete.
Mai nou îmi place să mă joc cu această reţetă, iar după ce am văzut diverse imagini ale așa-numitului ovăz copt a trebuit să încerc mai întâi și apoi să experimentez pentru a găsi reţeta perfectă. Cred că asta este. O bază de ovăz cremos cu fructe de pădure și un amestec de semințe pentru un mix crocant.
Acum, câteva detalii despre ovăz. De ce e bun ovăzul pentru micul dejun?
Ajută la menținerea nivelului zahărului în sânge, excelent pentru o eliberare uniformă a energiei în timpul dimineții. Fibrele specifice solubile din ovăz ajută la menținerea nivelului de energie şi de asemenea, ajută la scăderea colesterolului. Pentru a rezuma, acesta îţi oferă o energie adecvată și solidă pentru a te alimenta dimineața și te poate ajuta să scapi de grăsimi, care altfel ar putea duce la boli de inimă. Cred că este un început destul de bun pentru orice zi.
Ingrediente pentru 4 porţii
- 1 banană coaptă
- 1 lingură seminţe de chia
- 2 linguri seminţe de in
- 2 linguri scorţişoară
- 1 linguriţă praf de copt
- opţional: 1 linguriţă cardamon
- 1 cană de ovăz
- 1 1/4 lapte de migdale sau orice tip de lapte ai la îndemână
- 1 cană coacăze negre
- 1/2 cană zmeură
- 2 linguri sirop de agave sau de arţar
- o mână mică din fiecare dintre cele patru nuci și semințe diferite (am folosit migdale, semințe de dovleac, nuci și fistic)
Instructiuni
- Încingeţi cuptorul la 175C.
- Răspândiți puțin ulei de cocos într-un vas pentru cuptor.
- Combinați toate ingredientele uscate într-un vas şi amestecaţi bine.
- Pisaţi banana coaptă și adăugați-o la amestecul uscat împreună cu laptele de migdale iar apoi adăugaţi coacăzele negrele.
- Amestecaţi bine și turnaţi compoziţia în vasul pregătit, răspândiţi zmeura și apoi apasaţi-le ușor pentru a le scufunda în amestec.
- Amestecaţi nucile și semințele cu siropul de arțar într-un castron înainte de a le împrăștia pe partea de sus a bazei de ovăz.
- Coaceți compoziţia timp de 30-35 de minute. Serviți cu iaurt, dacă doriți.
Savuraţi un mic dejun care vă încălzește, servit cu fructe proaspete pentru a sparge gheaţa.