Renunţă la plastic în 2019

Dacă ai ajuns pe acest blog, probabil că eşti conștient de problema poluării cu plastic, așa că nu voi mai petrece timp discutând acest lucru. În schimb, voi discuta despre schimbările pe care le putem face pentru a trăi mai sustenabil. Opțiunile individuale ar putea să nu pară prea mari în fața acestui dezastru, însă dacă tot mai mulți dintre noi am adopta aceste schimbări, industria va trebui să se adapteze. Dacă încă nu ţi-ai stabilit o rezoluție a noului an, îţi pot sugera una.

Renunţă la plastic

Gândindu-te doar la cât de mult plastic ai consumat până acum, te poți întreba cum e posibil acest lucru? Îţi prezint șase pași pentru eliminarea acestuia. Unii dintre ei pot fi abordaţi în câteva zile până la o săptămână, la alții poți lucra timp de două săptămâni, o lună sau mai mult. Personal mi-a luat câteva luni pentru a mă adapta la noua rutină. Un an mai târziu, continui să lucrez la unele aspecte.

Pasul 1: Efectuează un audit

Nu știi că ai o problemă până nu o măsori. Efectuează un audit pentru o zi, câteva zile sau o săptămână. Urmăreşte ce deşeuri din plastic generezi cel mai mult – căni de cafea (căptușite cu plastic) și capace; căptușeala din plastic a unei cutii de cereale; pungi de plastic; sticle de apă; paie; tacâmuri de unică folosință, aparate de ras, sticle de şampon şi gel de duş.

Poate consideri că multe dintre ele sunt reciclabile. Reciclarea întârzie deplasarea plasticului la depozitul de deșeuri. Nu o împiedică. Plasticul, spre deosebire de metal sau sticlă, poate fi reciclat numai de un număr limitat de ori, deoarece procesul de degradare a materialului are ca rezultat un plastic de calitate inferioară, care în cele din urmă ajunge la groapa de gunoi.

Notează pe un caiet ce tip de deşeuri generezi sau poţi foarte bine salva deşeurile acestea timp de o săptămână și să faci o fotografie. Acest audit îţi va oferi o idee de asamblu atât despre cantitatea de plastic pe care o consumi, cât și despre tipurile de produse care va trebui să începi să le înlocuieşti sau să le elimini.

Pasul 2: Spune NU

Pentru a elimina plasticul, trebuie să înveți să spui NU (o abilitate utilă în sine, o idee este un alt articol). Nu, la sticla de apă, pe care cineva ţi-o înmânează automat la o conferință. “Nu doresc pai” când faci comandă la bar (unii vor pune unul în băutura ta … continuă să încerci). Nu la punga de plastic, pe care vânzătoarea de la magazin ţi-o întinde încercând să te ajute să transporţi mai uşor două borcane. Nu la chips-urile de cartofi. Nu la bomboane.

Multe persoane găsesc acest pas unul destul de dificil. Pe măsură ce avansezi în acest stil de viaţă, a spune nu devine mai ușor. Și nu îţi fă griji, a trăi fără plastic nu este un exercițiu în negarea de sine. Acum mănânc mult mai multă mâncare delicioasă şi sănătoasă decât obișnuiam înainte.

Pasul 3: Construieşte-ţi un arsenal cu produse reutilizabile

Vei spune nu plasticului mai uşor dacă te echipezi cu niște instrumente de bază. Unele dintre elementele de care ai nevoie sunt:

  1. Sacoşe/ Traiste reutilizabile. Optează pentru fibre naturale, nu sintetice care aruncă microfibrele din plastic în apă atunci când le speli.
  2. Săculeţi pentru cumpărături ce înlocuiesc pungile de unică folosinţă. Poţi foarte bine coase aceşti săculeţi din tricouri sau cârpe vechi, în toate formele şi dimensiunile dorite. De exemplu pentru cântărirea cartofilor sau a alimentelor mai grele, poţi folosi feţe de pernă de care nu mai ai nevoie, fie vechi fie deteriorate. Sunt perfecte, te vor salva de mult plastic irosit fără folos.
  3. Borcane de sticlă. Eu le folosesc pentru tot. Reciclează sticle şi borcane şi refoloseşte-le pentru depozitarea alimentelor.
  4. Sticlă de apă reutilizabilă sau ceva din care să bei când eşti plecat de acasă. Personal nu ies din casă fără o sticlă de apă la mine, refuz să cumpăr apă îmbuteliată.
  5. Caserole sau recipiente din sticlă pentru depozitarea mâncării
  6. Alte reutilizabile. Această tranziție nu se va întâmpla peste noapte. Pe măsură ce avansezi în acest stil de viaţă, vei găsi dileme pe care va trebui să le adresezi:
    • Cum voi bea fără pai de plastic? Votez pentru eliminarea completă a paielor. Dacă preferi paiul neapărat, găseşti de cumpărat paie reutilizabile metalice, din sticlă sau bambus.
    • Cu ce îmi perii dinții? O periuță de dinți din bambus (sau perie de dinţi electrică).
    • Cu ce mă epilez/bărbieresc? Aparat de ras metalic

Pasul 4: Faceţi cumpărături

Nu, nu susţin consumerismul. Rutina mea de cumpărături s-a schimbat dramatic după ce am început să renunţ la ambalaje şi plastic în general. A trebuit să îmi schimb modul în care fac cumpărături, de unde cumpăr și ce cumpăr, de la hârtia igienică (cumpărată individual) la pâinea neambată (din brutării sau piaţă) legume şi fructe cântărite în săculeţii din pânză.

Acum că ai ajuns la Pasul 4, probabil ai început să îţi dați seama că, o dată cu eliminarea plasticului, vei mânca mai sănătos – aceasta este o soluție bonus pe care nici măcar nu trebuie să lucrezi prea mult la ea – mâncând mai multe fructe și legumele proaspete, produse integrale și mai puțin junk food.

De unde poţi cumpăra alimente neambalate?

  • Piaţa agricultorilor. Atât de multe bunătăţi te aşteaptă – fără ambalaj. Cumpărând din piață este cel mai simplu mod de a mânca alimente sănătoase cu buget redus. Mănâncă alimente de sezon și locale. Prin cumpărăturile de acest fel, suntem capabili să taiem aproape toate emisiile de carbon folosite pentru a transporta alimente. Chiar dacă nu poţi cumpăra alimente din piață, încearcă să cumperi produse de sezon. Majoritatea alimentelor din supermarket călătoresc jumătate de lume până ajung pe rafturi și nici nu au gust bun.

Primesc dese complimente din partea vânzătorilor despre modul în care aleg să fac cumpărăturile. Aceştia sunt obişnuiţi să ofere punguţă pentru orice produs cumpărat deci trebuie lucrat la a-i convinge să renunţe la acest obicei. Mulţi dintre ei când mă vad cu săculeţii devin foarte receptivi la această alternativă şi sunt deschişi la adopta schimbări mai sutenabile.

Sfat: Când mergi la piaţă ia la tine o cutie în care să depozitezi brânza şi o cutie de carton în care să aşezi ouăle.

  • Cumpără la vrac. Localizează magazinele din oraşul tău ce vând produse la vrac. Poţi găsi făină, zahăr, nuci, alune, fructe uscate, fasole, orez, popcorn, măsline, condimente, ceai, cafea etc. Da, aceste alimente au ajuns la magazin în ambalaje, dar în ambalaje mari. Trimitem aceste ambalaje la depozitul de deșeuri, însă dacă am cumpăra propriul ambalaj mic de fiecare dată când avem nevoie de ceva, am trimite mult mai multe ambalaje la gunoi.

Pasul 5: Începe!

Eşti pregătit! Ţi-ai dat seama cel fel de ambalaj arunci cel mai des. Ai învăţat să spui NU şi să refuzi plasticul oferit, te-ai înarmat cu reutilizabile şi ai localizat magazinele şi pieţele pentru a cumpara produse neambalate şi la vrac. Planifică mesele din timp şi umple dulapurile cu bunătăţi. În felul acesta vei avea mereu la îndemână ingredientele necesare meniurilor săptămânale.

Pasul 6: Înlocuieşte produsele de îngrijire personală

Cele trei mari obstacole de îngrijire personală din plastic sunt:     

  • Pastă de dinţi. Comandă online sau crează acasă. Găseşti cu uşurinţă multe reţete online.
  • Deodorant. Din nou sunt multe magazine online ce vând deodorante naturale în ambalaje reciclabile. Eu sunt absolut îndrăgostită de un deodorant de cristal de la DM. Îl găseşti în magazine şi costă în jur de 10 lei. Da, recipientul este din plastic dar te ţine până la 6 luni sau chiar un an.
  • Şampon. Foloseşte un şampon solid. Găseşti online sau în magazinele Plafar.

Îţi recomand cu căldură următoarele magazine online, unde poţi găsi produse de îngrijire naturale fără plastic: Alternative Blue, MioBio, Esennoua, Hadri.ro, Rangali BioShop.

Dacă eşti la început de drum şi vrei să citeşti mai multe despre zero waste, îţi recomand un articol anterior.

Bonus Pasul 7: Oferă-ţi o răsplată

Nu sări acest pas. Răsplăteşte-te pentru eforturile depuse. Așează-te la un film pe care doreşti să îl vizionezi de ceva timp împreună cu un castron uriaș de popcorn făcut la aragaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *