Desert,  Reţete

Prajitura raw vegana cu fructe de padure (paleo, gluten free)

Va propun o prajitura cu fructe de padure atat de delicioasa incat nu veti crede ca este un desert raw vegan! Ca bonus, nu contine zahar si nici gluten. Aceasta prajitura raw vegana cu fructe de padure are un blat dulce, usor crocant, format din curmale, migdale si o irezistibila crema de fructe si caju.

Nu-mi imaginez nimic mai usor decat preparea unui desert crud – ca intotdeauna, lucrurile cele mai simple sunt cele mai spectaculoase. Veti avea nevoie doar de ingrediente de buna calitate, organice, crude si de un robot de bucatarie puternic, iar restul se rezumă doar la jocuri cu forme, gusturi si texturi. Deserturile crude nu numai ca te tin departe de zahărul rafinat, dar iti imbogatesc dieta cu uleiuri, minerale si vitamine sanatoase.

Principalele ingrediente pentru deserturile crude sunt cam aceleasi – curmale uscate, ulei de cocos, lapte de cocos, miere sau alt indulcitor, fructe, tot felul de seminte si nuci, si alte ingrediente pentru aroma si culoare (pudra de cacao, pudră de maca, turmeric, spirulina). Combinatiile sunt infinite si puteti recrea o mulțime de retete clasice de desert intr-o versiune mai sanatoasa.

Acest tort contine doar sase ingrediente de baza – curmale, caju, migdale, lapte de cocos, lamaie si fructe de padure. Gustul este usor, proaspat si pur si simplu nu ma pot gandi la vreo combinatie de culori mai potrivita pentru o sarbatoare a primaverii decat a acestui liliac palid.

Lamaia si mierea organica (sau siropul de artar) scoate in evidenta aromele proaspete, pastrand prajitura perfect de dulce si cremoasa, fara adaugarea de zaharuri.

Am vazut o multime de prajituri vegane preparate cu tofu, dar veti fi surprinsi sa vedeti cat de incredibil de cremoase sunt nucile de caju odata inmuiate si date prin blender. Folosirea nucilor caju va crea un cheesecake raw vegan perfect, care este, de asemenea, fara gluten si fara ingrediente procesate.

Multe astfel de prajituri crude contin si ulei de cocos, care este solid cand este rece, dar am descoperit ca, odata inghetat, caju face tortul perfect dens, iar laptele de cocos il ajuta sa fie super cremos si sa nu aiba o consistenta de inghetata cu fructe.

Laptele de cocos adauga grasimi sanatoase si o aroma subtila, proaspata si tropicala! Pentru a obtine o crema groasa, asezati o conserva de lapte de cocos la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Apoi, deschideti conserva si scoateti crema groasa de deasupra, lasand apa la fund.

Folosind toate aceste ingrediente naturale va rezulta o prajitura fara lactate si fara gluten, perfecta pentru oricine are alergii, la fel de sanatoasa!

Incepeti prin a indeparta samburii curmalelor si apoi inmuiati-le in apa calda pentru cel putin 15-20 de minute inainte sa le adaugati in blender. Acest lucru le ajuta sa se amestece mai usor. Adaugati curmalele inmuiate, impreuna cu migdalele, fulgi de ovaz, ulei de cocos si un praf de sare intr-un blender si amestecati pana cand acestea formeaza o bila de aluat (poate fi necesar sa razuiti partile laterale de cateva ori in functie de aparatul dvs.). Pentru o textura mai crocanta incercati sa nu amestecati prea tare ingredientele.

Asezati o hartie de copt pe fundul tavii si intindeti aluatul uniform cu mainile. Daca incepe sa se lipeasca de degete, udati-le cu putina apa.

Urmatorul pas consta in crearea cremei. Adaugati in blender caju (inmuiat timp de cateva ore sau cel putin 30 de minute in apa fiebinte), laptele de cocos, siropul de artar sau mierea, extractul de vanilie, sucul de lamaie si fructele si amestecati pana compozitia devine foarte cremoasa – acest lucru poate dura cateva minute.

Turnati crema rezultata peste blat si dati tava la frigider sau congelator pentru 6-8 ore sau peste noapte. Asta este tot! Va recomand servirea prajiturii rece alaturi de fructe proaspete.

Prajitura raw vegana cu fructe de padure

Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 30 minutes

Ingrediente

  • 100 grame fulgi de ovaz
  • 100 grame migdale crude
  • 8 curmale Medjool
  • ¼ lingurita sare
  • 1 lingurita ulei de cocos
  • 200 grame caju
  • 400 ml lapte de cocos
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 2 lingurite ulei de cocos
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 2 linguri sirop artar (miere, sirop curmale)
  • 200 grame o cana fructe de padure proaspete sau congelate

Instructiuni

  • Asezati o hartie de copt unsa cu ulei de cocos pe o tava mica cu fund detasabil.
  • Intr-un robot adaugati toate ingredientele pentru crusta si mixati pana compozitia devine o pasta lipicioasa.
  • Asezati blatul in tava si nivelati-l cu ajutorul degetelor sau a unei linguri.
  • Introduceti in blender nucile de caju hidratate, sucul de lamaie, mierea, uleiul de cocos, laptele de cocos si fructele. Se amesteca pana se transforma totul intr-o pasta cremoasa.
  • Adaugati peste blat compozitia cremei de branza dulce.
  • Asezati tava infrigider pentru minim 5 ore sau peste noapte, sau la congelator pentru 3 ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *