Nu am mai gatit granola de ceva timp. Imi lipsea. Asa ca m-am gandit sa prepar o portie de granola cu ingrediente noi – ghimbir si turmeric. Aceasta granola condimentata, plina de arome puternice merge servita alaturi de smoothie, iaurt sau laptele preferat.
Ce este turmericul? Este un condiment din aceeasi familie cu ghimbirul (cele doua radacini sunt asemanatoare), ce este folosit ca potentator de arome si pentru proprietatile sale medicinale. Este condimentul care face curry-ul galben!
De ce este turmericul in trend acum? Cercetarile au descoperit ca substanta chimica din turmeric, numita curcumina poate avea proprietati anti-inflamatorii. Puteti citi mai multe despre turmeric si curcumina aici si aici!
Daca sunteti fani turmeric atunci trebuie sa incercati sa il adaugati si in lapte vegetal fierbinte. Turmeric latte-ul este o bautura delicioasa si sanatoasa plina de nutrienti. Va invit sa incercati reteta mea de turmeric latte.
Odata cu vara, incerc sa combin noi arome in bucatarie folosind diferite ierburi si mirodenii. Aceasta granola este exemplul perfect in acest sens! Turmericul si ghimbirul au o aroma calda si picanta, o combinatie gustoasa. Acesta merge perfect intr-un bol de smoothie (pentru acele zile cu 30 de grade), cu lapte de migdale sau poate fi savurat pur si simplu.
Am devorat aceasta granola crocanta in fiecare dimineata in ultima saptamana, alaturi de iaurt de cocos si fructe proaspete.
De ce aveti nevoie:
- fulgi de ovaz mari.
- seminte, nuci, migdale, sau orice aveti la indemana.
- seminte de in sau susan.
- ulei de cocos si sirop de artar sau sirop de curmale, bogat in nutrienti, ajuta granola sa se lipeasca.
- turmeric, scortisoara, nucsoara, ghimbir, sare.
- optional fulgi de ciocolata.
Fani granola? Incercati si:
Granola crocanta cu turmeric si ghimbir
Ingrediente
- 400 gr fulgi de ovaz
- 100 gr migdale crude
- 100 gr seminte bostan
- optional – seminte susan, fulgi de cocos
- 1-2 lingurite turmeric
- 1 lingurita scortisoara, nucsoara, fulgi cocos
- 100 ml sirop de curmale, artar sau miere
- 30 ml ulei de cocos
- praf de sare
- optional fructe uscate
- optional esenta de vanilie
Instructiuni
- Incalziti cuptorul la 180C si intindeti o hartie de copt pe o tava mare.
- Intr-un castron adaugati ingredientele uscate ovazul, semintele, nucile.
- Intr-un alt castron mai mic amestecati ingredientele umede, uleiul de cocos, siropul la alegere sau mierea cu turmericul, scotisoara, nucsoara si ghimbirul.
- Amestecati ingredientele umede cu cele uscate si varsati compozitia pe tava de copt.
- Coaceti granola timp de 20-30 de minute pana devine aurie, amestecand de 2-3 ori. Scoate tava din cuptori si adaugati fructe uscate sau fulgii de ciocolata.
- Asteptati sa se raceasca complet inainte de a savurat granola.